Hörselskydd

Hej!

Har sökt i forum och har kommit fram till slutsatsen att det är svårt att hitta tester kring hörselskydd och pistolskytte. Är det någon som skjuter pistol och använder MSA Sordin Supreme Pro X, dämpar dem bra? Som sagt de bästa hörselskydden är dem du har på dig och då har jag kommit fram till att medhörning är ett måste, för mig. Kom gärna med olika förslag.

Det där med hur hörselskydd dämpar är väl rätt så avancerat har jag för mig. Är det hörselsäkerheten eller den upplevda dämpningen du är ute efter? Den senare skulle jag vilja påstå är väldigt individuell och personligen tycker jag MSA har för lite dämpning, jag använder hellre tjocka peltorkåpor med hörning, ibland även proppar under. Ur hörselsäkerhetssynpunkt så tar jag förgivet att även MSA är tillräckligt för korta besök på banan eller under en tävling, men kanske inte tillräckligt för hela dagar av bombande med grovkalibrigt.
Om det är slimmade kåpor du är ute efter så skulle jag rekommendera peltor sporttac istället för MSA, skall vara snudd på bättre dämpning och halva priset.

Hittade ett test på nätet, har inte själv läst det än men är säkert av intresse: https://svenskjakt.se/wp-content/uploads/converted_files/24073/24073-meta-pdf-1.pdf

Körde med msa sordin pro några gånger på pistolskyttebanan då jag haft dessa till jakt och varit nöjd.

Men dämpningen är verkligen inte gjord för att stå under tak och skjuta mängder ( upplever jag iallafall) köpte ett par Peltor x5 passiva och är nöjd med dessa. Peltor shooter är att rekommendera om du ska ha dessa på banan, medhörning men bättre dämpning än sordin

Tack för infon! Den skall jag läsa! Jag kommer att stå många timmar, har just börjat skjuta pistol!

Skall kolla upp dem du rekommenderar, jag har inte råd att inte lyssna på er som har erfarenheten kring skyttet!

Jag har ett par MSA Sordin Supreme Pro X med gelkuddar.

När jag började skjuta pistol så var det bra att hela tiden kunde höra allt (kommandon & instruktioner) och ändå skydda hörseln. Men det var skytte med .22 lr. Skjuter jag eller någon i närheten med något annat än .22 lr så åker ett par Peltor Optime II på direkt. Jag har provat att använda mina MSA Sordin med engångsproppar men jag upplever att medhörningen blir för dålig, det skyddar sämre än mina Peltor-kåpor och det blir väldigt omständligt. Ska jag ändå inte höra vad som sägs så kan jag lika gärna skydda öronen riktigt bra. Med mina passiva Peltor-kåpor så kan jag lyfta på kåporna efter hölstra-kommandot och sätta på kåporna efter ladda-kommandot. Aktiva hörselskydd +fibbla in och ut engångsproppar 7-10 ggr är verkligen inte lyckat.

Pro-X-kåporna är riktigt bra JAKT-kåpor. Men det finns aktiva kåpor till skytte och bullrigt arbete som dämpar betydligt bättre. Dessa kåpor är riktigt bra men de funkar inte till gevärsskytte/jakt eftersom kåporna stöter i gevärskolven och lyfts upp… Pro-X kåporna är tunnare och skyddar sämre men de lyfts inte upp på samma sätt av en gevärskolv.

1 gillning

Jag skulle rekommendera PELTOR™ ProTac™ Shooter, 32 dB med medhörning! Jag tror de dämpar bäst av alla medhörningskåpor som jag titta på när jag köpte mina.

Köpte även gel kuddar 3M Peltor HY80-EU
som passa! Tycker som tätar bättre ifall man skjuter med glasögon som jag gör.

2 gillningar

Ja vad säger man, tack naturligtvis. Det är så mycket man behöver tänka på när man börjar med skytte, lätt att glömma hörselskydd. Vill inte sabba hörseln, kommer antagligen att spendera många timmar på banan och kommer det någon och står bredvid med och skjuter magnum så vill jag fortfarande kunna fokusera på mitt skytte :slight_smile:

Verkar som att peltor är den hörselskyddstillverkaren som skall hålla sig till när det gäller banskytte

Jag kör ofta med mina Soundscope Pro-Tect iHunt. skjuter IPSC Open och det smäller på bra, men jag har inga problem med dessa, och har dessutom känslig hörsel och tinnitus. när man skjuter inomhus så kan jag bli tvungen att slänga på ett par kåpor extra.

1 gillning

Skippa Sordin och gå direkt på Peltor 3M ComTac XPI. Då spar du både pengar i förlängningen och hörseln. Och så kör du proppar under. XPI- har ”proppläge” (förhöjd medhörning).

Sordin Supreme Pro X duger till jakt med dämpare men dämpar för lite pistol inne/pistol under tak/sportgevär.

1 gillning